Sycący obiad z makaronem zrobisz ekspresowo. To pyszna zapiekanka z kremowym sosem

Dodano:
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem Źródło: Shutterstock / Supatchaya Sresuparp
Przygotowanie tej zapiekanki makaronowej jest proste i szybkie. To przepis, który sprawdza się zawsze, kiedy nie masz czasu na długie stanie przy garnkach.

To sycąca zapiekanka ze szpinakiem, śmietanowo-serowym sosem i sycącym makaronem. Taka zapiekanka może być obiadem, może być kolacją, można ją podać na spotkaniu ze znajomymi. To danie, które ma same zalety: robi się łatwo, szybko, jest bardzo smaczne, sycące, a z przepisem można eksperymentować i za każdym razem przyrządzić zapiekankę makaronową nieco inaczej. Ale o tym niżej.

Jak zrobić zapiekankę makaronową ze szpinakiem?

Do przygotowania zapiekanki makaronowej można wykorzystać makaron o dowolnym kształcie. Można makaron ugotować specjalnie albo wykorzystać nadmiar, który np. został z posiłku dnia poprzedniego. Makaron mieszamy z bardzo prostym sosem, który robi się ze śmietany i żółtego sera. Na to wykładamy podsmażony na maśle z odrobiną czosnku szpinak i tarty, żółty ser. Pozostaje już tylko zapiec całość, aż ser pięknie się zrumieni i można zajadać.

Rada: jeśli wolisz zapiekankę bez warstw, szpinak również wymieszaj z makaronem i jedynie część żółtego sera wysyp na wierzch.

Przepis: Zapiekanka ze szpinakiem

Danie z makaronem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
653 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g ugotowanego makaronu
  • 300 g śmietany 18%
  • 300 g tartego żółtego sera
  • 250 g szpinaku baby
  • 1 łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówNa patelni rozgrzej masło, posiekaj dwa ząbki czosnku, wrzuć na tłuszcz i dodaj cały szpinak. Smaż krótko, aż liście stracą objętość. Śmietanę wymieszaj z połową sera, dopraw solą, pieprzem i dodaj posiekany drobno czosnek.
  2. Robienie zapiekankiMakaron wymieszaj z sosem śmietanowo-serowym i włóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wyłóż szpinak i resztę żółtego sera. Zapiekaj w temperaturze 190 stopni ok. 20-25 minut.

Inne pomysły na zapiekankę makaronową

Nasz przepis możesz modyfikować na wiele sposobów. Przede wszystkim do samego szpinaku można dodać również inne dodatki, np. cebulę, podgotowane różyczki brokułów czy pomidorki koktajlowe. Jeśli z kolei brakuje ci w tym daniu akcentu mięsnego, dorzuć do sosu śmietanowo-serowego podsmażoną na patelni szynkę lub boczek. Może to być także wędzony na ciepło łosoś. Do zapiekanki będzie pasować też delikatne mięso z kurczaka: np. pokrojona w kostkę i przesmażona z odrobiną czosnku pierś z kurczaka.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...